Rewelacyjne naleśniki po meksykańsku. Odkryłem ten składnik dla niepowtarzalnego koloru i smaku placków
Zapiekane naleśniki po meksykańsku to dla mnie doskonały sposób na urozmaicenie menu. Robię je nie tylko na obiad, ale także na kolację. Najczęściej sięgam po ten przepis w weekendy, kiedy mam trochę więcej czasu na pichcenie.
Moim sekretem jest ciasto naleśnikowe. Do ciasta na meksykańskie naleśniki nie dodaję jedynie mąki pszennej, a łączę ją z innym rodzajem. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej gotowe placki mają piękny kolor i wyśmienicie smakują.
Rada: w moim przepisie stosuję pomidory krojone z puszki, ale możesz zastąpić je świeżymi pomidorami lub 500 ml passaty pomidorowej.
Przepis: Naleśniki po meksykańsku
Zapiekane naleśniki meksykańskie to smaczne, sycące danie, które idealnie pasuje na rodzinne obiady lub kolacje.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 całe jajka
- 15 ml oleju do smażenia
- szczypta soli
Na farsz:
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 200 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli do smaku
Na sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie ciasta naleśnikowegoW dużej misce wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi kuchennej jajka, mleko i wodę gazowaną (mokre składniki powinny mieć temperaturę pokojową). Dodaj sól i stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą. Mieszaj ciasto rózgą kuchenną lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto odstaw na 15 minut, aby odpoczęło.
- Przygotowanie farszuNa dużej patelni rozgrzej olej. Na oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę papryczkę chili (możesz usunąć gniazda nasienne, aby zmniejszyć stopień ostrości dania) i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Do podsmażonej cebuli, czosnku i papryczki chili dodaj mięso mielone. Wymieszaj, rozbij większe grudki widelcem i smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj pomidory z puszki i przyprawę meksykańską. Duś mięso z pomidorami 15 minut na małym ogniu. Gdy farsz będzie gotowy, dopraw go do smaku solą.
- Przygotowanie sosuNa patelni lub w garnku rozgrzej olej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię lub garnek z palnika i dodaj wędzoną paprykę. Dokładnie wymieszaj wędzoną paprykę z olejem i czosnkiem, a następnie dodaj pomidory lub passatę pomidorową. Ustaw naczynie z sosem na palniku i gotuj na średnim ogniu 3-5 minuty, od czasu do czasu mieszając. Zmniejsz moc palnika i gotuj sos pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i cukrem.
- Smażenie naleśnikówRozgrzej patelnię i dodaj odrobinę oleju. Za pomocą chochelki nalej ciasto naleśnikowe na środek patelni i rozprowadź po całej powierzchni. Smaż naleśniki na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Gotowe naleśniki odkładaj na przewrócony do góry dnem głęboki talerz lub deskę kuchenną.
- Nakładanie farszuKażdy naleśnik posmaruj farszem i posyp startym serem. Brzegi naleśnika złóż do środka i zwiń naleśnik w rulon.
- Przygotowanie naleśników do zapiekaniaGotowe naleśniki ułóż w delikatnie natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu naleśników rozprowadź przygotowany wcześniej sos pomidorowy. Posyp potrawę startym, żółtym serem.
- PieczenieNaczynie z naleśnikami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i piecz 15 minut pod przykryciem. Na 5 minut przed końcem pieczenia możesz zdjąć pokrywkę naczynia, aby potrawa przypiekła się z wierzchu.
Gotowe naleśniki po meksykańsku podawaj gorące. Możesz posypać danie posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Danie to jest aromatyczne i bogate w smaki, co daje szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o dodatki.
Ja polecam na przykład kwaśną śmietanę, która podana na wierzchu lub obok naleśnika, delikatnie łagodzi ostrość dania. Ten dodatek w moim domu najczęściej wybierają dzieci. Zapiekane naleśniki po meksykańsku świetnie komponują się również z kukurydzą, którą w sezonie podaję w kolbach, a poza nim wybieram kukurydzę w puszce. A jeśli do tak sycącego dania wolisz lżejszy dodatek, polecam lekką sałatkę z rukoli, pomidorów, ogórków, z dodatkiem oliwy z oliwek i soku z limonki.
Naleśniki po meksykańsku – przydatne wskazówki
Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić mąką pszenną. Jeżeli preferujesz umiarkowanie pikantne smaki, to nie dodawaj do farszu całej papryczki chili. Naleśniki po meksykańsku doskonale smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany.